Proiecte
MorePal
Proiectul MorePAL – More Parents Associated for Learning a fost implementat în parteneriat cu County Council of the City and County of Cardiff Regatul Unit al Marii Britanii, Bulgarian Reading Association Sofia Bulgaria, Estonian Reading Association Tallin Estonia şi cu sprijinul Şcolii Horea Cluj-Napoca.
Finanţator: Comisia Europeană – EACEA Grundtvig
Durată: 2006 – 2008 (24 de luni)
Grupuri ţintă: 100 de părinţi şi 25 de cadre didactice/ tutori
Scop şi obiective: Scopul proiectului a fost abilitarea părinţilor europeni de a se implica mai activ şi mai eficient în educarea copiilor lor şi în comunităţile din şcoli.
Obiectivele proiectului:
- identificarea nevoilor grupului ţintă şi a modalităţilor de lucru cu acesta;
- schimb de metodologii referitoare la tehnici de învăţare de succes şi educaţia familiei, între parteneri
- crearea de asociaţii ale părinţilor în ţările partenere şi cuprinderea acestora într-o reţea;
- formarea reprezentanţilor asociaţiilor părinţilor pentru a promova educaţia de calitate – indiferent de gen, religie, etnie, rasă, statut social sau economic şi pentru a contribui la transformarea şcolilor în şcoli incluzive
- formarea părinţilor
- schimb de materiale pentru o mai bună a înţelegere a vieţii de familie în diferite ţări din Europa
- îmbunătăţirea relaţiei şcoală – familie – comunitate.
Tipuri de activităţi: întâlniri cu părinţi, elevi, cadre didactice, tutori, reprezentanţi ai organizaţiilor din comunitate în cadrul unor activităţi plăcute, creative, stimulatoare, proiectate astfel încât să dezvolte înţelegerea contribuţiei importante pe care o are familia în dezvoltarea copilului şi la succesul său şcolar
Rezultate/ produse: instrumente de învăţare pentru părinţi, asociaţii ale părinţilor, website (www.morepal.org), colecţia de publicaţii pentru părinţi (4 ghiduri), filme realizate şi poveşti scrise de către părinţi/ rude şi copii împreună, conferinţa finală.
Ghidurile pentru părinți:
- Ghid practic pentru părinţi: Să învăţăm împreună - sprijinul familiei pentru atingerea succesului şcolar
- Ghid practic pentru părinţi: Să ne hrănim sănătos
- Ghid practic pentru părinţi: Să învăţăm împreună prin jocuri de gândire
- Ghid practic pentru părinţi: Să ne jucăm - Să ne mişcăm
Ca rezultat pe termen lung, părinţii au fost încurajaţi să identifice modalităţi de învăţare pe parcursul întregii vieţi. Organizaţiile partenere au sprijinit părinţii în organizarea şi demararea activităţilor Asociaţiilor de părinţi nou înfiinţate.
Inapoi la proiecte